Saltar al contingut principal

La millor opció és invertir en uns bons hàbits alimentaris.

Cada vegada que al carrer, a la consulta o en un àpat escolto la frase, “no puc menjar-ho estic a dieta” ó bé “demà començo a fer dieta”, el meu cap no pot evitar pensar en el mal que ha fet a la societat venent vides express. Ho explico millor.

El menjar no deixa de ser una part del nostre dia a dia i molts dels esdeveniments importants de la vida acaben passant per una taula o al voltant dels àpats. És per això que la venda del producte “FER DIETA” s’ha adornat amb l’etiqueta de solució ràpida o resultats a curt termini. Malauradament l’anvers d’aquesta etiqueta no exposa que “fer règim” es pugui allargar ni mantenir en el temps i que les conseqüències nutricionals negatives a vegades són evidents (anèmia, fatiga, dèficits de micronutrients, etc.), fent que acabem danyant la relació que cada un té envers el menjar i els aliments.

Fer règim per aprimar-se és només contemplar una petita part de l’objectiu que la persona pot tenir en ment, per això és molt fàcil recórrer al tòpic de “per un dia no passa res”, que evidentment no té unes conseqüències desastroses, però cal fixar-se si aquest hàbit es repeteix i preguntar-se per què succeeix.

M’agrada entendre que els hàbits saludables són una realitat basada en tres pilars fonamentals: l’alimentació, l’activitat física i l’actitud. Està clar que l’alimentació és un punt molt rellevant, però sense la modificació dels comportaments (la ment i l’actitud amb la que enfoquem el dia a dia) i l’increment de l’activitat física, no arribarem a assolir aquest canvi d’hàbits que busquem.

Des del meu punt de vista, la clau d’uns bons hàbits, a part de la porció de micro i macronutrients, és que el pacient tingui unes pautes personalitzades que s’ajustin a la vida que porta o vol portar. I és aquí on cal també que el nutricionista proposi estratègies per establir les metes del canvi, programar conjuntament l’activitat física, empoderar el pacient, abordar les barreres al canvi, fomentar l’autocontrol i l’automonitoratge, així com promocionar l’habilitat per mantenir els diferents canvis assolits.

Abordar el comportament que cada persona té enfront al menjar és imprescindible per aconseguir resultats a curt, mig i a llarg termini. L’estratègia més efectiva per obtenir-los, consisteix en incorporar i integrar de per vida uns bons hàbits de vida saludable.

Sara Oduber Martorell

Farmacèutica Col.17900 Nutricionista Col. CAT 001402

Carrer Barcelona, nº12-14, 3r-1a, 17002 Girona