Saltar al contingut principal

Una bona planificació és la clau per a una alimentació saludable

Tots algun cop hem anat a última hora per falta de temps i hem acabat fent la compra a ull i desprès, ens sobra o ens falta menjar per poder preparar menús complerts i equilibrats.

Per dur una alimentació saludable, equilibrada i variada és important no deixar-nos portar per la improvisació i planificar els àpats de la setmana tenint en compte els diferents grups d’aliments. Tot això ens facilitarà el moment d’anar a comprar, estalviant despeses innecessàries i evitant el malbaratament alimentari.

I, per on començo?

  • Planifica el menú (diari o setmanal segons la freqüència de les teves compres).

Tenint en compte les freqüències de consum dels diferents grups d’aliments recomanades per l’Agència de Salut Pública de Catalunya, elabora un menú patró per distribuir tots els grups d’aliments recomanats al llarg de la setmana i així assegurar-nos de dur a terme una alimentació suficient i equilibrada.

A partir del menú patró podràs dissenyar el teu menú setmanal amb la idea de quins plats s’adapten millor a les teves preferències alimentàries i rutines.

  • Abans d’anar a fer la compra, revisa allò que tinguis a la nevera, al congelador i al rebost per identificar què pots aprofitar i que et pot fer falta per la setmana.
  • Fes una llista de la compra amb tot allò que et falti i limita’t a comprar allò que està escrit.
    • Prioritza els aliments frescos, de temporada i de proximitat.
    • Identifica aquells productes processats de bona qualitat. Per això és important saber llegir etiquetes.
    • Evita comprar aliments ultra-processats.
  • Evita anar a comprar amb gana perquè és molt fàcil acabar comprant aliments que no necessites però que en aquell moment et venen de gust.

Ara sí, un cop tinguis el menú ben planificat, hagis anat a fer la compra i ja tinguis tots els ingredients a casa, només et queda buscar el moment per posar-te a cuinar.

“Una bona planificació dels àpats ens ajuda a guanyar temps i salut”

Recorda que des de SOM nutricionista et podem ajudar a planificar els teus àpats perquè siguin bons, saludables i també sostenibles i així puguis gaudir els teus dies sense preocupar-te pel menjar.

Petits canvis per menjar millor. Agència de Salut Pública de Catalunya. 2018.

☞Documents d’interès. 

Ariadna Mallol Ragolta

Nutricionista Col. CAT 002109

Entrada prèvia